Karakterek

2009.11.07. 07:03

Bundy család

Al Bundy

A Bundy család apafigurája. Al (Ed O’Neill, magyar hangja Csuja Imre) rendszerint a védjegyének számító tévénéző pózban, a kanapén ülve, bal kezében a távirányítóval, jobb kezét a nadrágjába helyezve látható. Ő volt a Polk Gimnázium (Polk High) futballcsapatának sztárjátékosa (Running Back), az elnyert atlétikai ösztöndíjjal az egyetemre várt – mígnem találkozott Peggyvel. Ezután eltörte a lábát és elveszítette az ösztöndíját, az élete széthullott és ott ragadt cipőeladóként a New Market Mall cipőboltjában (Gary cipő és kiegészítő a modern nő számára). Az élettől való gyötrődése, irtózása a feleségével való szextől és visszaemlékezései a dicsőséges napokra („Négy touchdown-t szereztem egy meccs alatt!”) központi elemei a sorozat humorának. Habár neheztel családjára és gyakran hibáztatja őket nyomorúságáért, mégis az irántuk való törődés jeleit mutatja. Amellett, hogy megtartja pocséknak tartott állását, hogy elláthassa „szeretteit”, megpróbál karácsonyi ajándékot venni nekik, rendszeresen elveri és kihajítja a házból lánya mihaszna barátait, egyszer a teljes fizetését a fiának adja, hogy megünnepelhessék a 18. születésnapját a Nudi bárban, házastársától pedig igyekszik távol tartani a közelébe kerülő férfiakat (például megfenyegeti a női sztriptízbár egyik táncosát, és leüti a felesége óriásplakáton megjelent erotikus fotójára megjegyzéseket tevő járókelőket). Éhezéssel és minimálbérért való robotolással töltött napjai elől többnyire a tévézéshez és a sporthoz menekül; kiválóan tekézik és baseballozik. Imádja a fiatal, csinos lányokat, de megveti az asszonyokat és gyűlöli a kövér nőket. Intenzív láb-, száj- és testszaga időnként vicc tárgyává válik. Keresztneve az Alfonz rövidítése.

Peggy Bundy

Peggy (Katey Sagal, magyar hangja Básti Juli és Kovács Nóra) Al felesége és a család anyja. A kitalált Wanker megyéből származik, Wisconsin államból, „ahol mindenki a családhoz tartozik”. Lánykori neve Margaret Wanker. Férje, Al őt tartja nyomorúsága legfőbb okának. Egy anyagilag és szexuálisan kielégítetlen (kielégíthetetlen?) nő. Lusta anya, alig törődik azzal, hogy segítse a gyerekek felnövését (Al nemkülönben) és gyakran megfeledkezik a családja szükségleteiről. Ahogy a wankeri nők általában, ő is meglehetősen vonakodik attól, hogy saját állása legyen; egyszer dolgozni kezdett egy óraboltban eladóként, de rövid idő múlva kilépett, mivel gyűlölte a munkáját. Háziasszonyként az egész napját otthon tölti, de ennek ellenére nem végez házimunkát, így többek között főzni sem szokott, mivel (habár dohányzik) állítása szerint allergiás a tűzre (egy ízben mégis sikerül megnyernie egy karácsonyi dekorációs versenyt az általa készített mézeskalácsházakkal). Rendszerint elherdálja az Al munkájából befolyó kevés pénzt, melyet szívesebben költ ruhákra, fodrászra, kozmetikusra illetve teleshopos megrendelésekre, mint ételre. Mikor ételt vásárol, akkor rendszerint bonbont vesz a kedvenc talkshow-i, a Phil és az Oprah alatti nassoláshoz. Kedveli a fiatal férfiak társaságát, így a férjéhez hasonlóan sztriptízbárba jár, de ő sem lenne képes megcsalni a házastársát. Folyamatosan próbál szexelni Allel. Próbálkozásai és Al tiltakozása a sorozat visszatérő komikus elemét képezik.

Kelly Bundy

Kelly (Christina Applegate, magyar hangja Zsigmond Tamara) a Bundy család első gyermeke. A könnyűvérű, erkölcstelen Kelly a „buta szőke” sztereotípiája. Humora jelentős részben az ostobasága megnyilvánulásaiból ered. Egy a múltban játszódó jelenetből kiderül, hogy korábban okos volt, de buta lett, miután egy koccanásos autóbaleset során beütötte a fejét. Egy-egy ritka alkalommal azonban újból felszínre kerülnek egyedülálló képességei (például kitűnően billiárdozik, rövid időn belül megtanul íjjal lőni, képes a rulettasztal mellett állva, az agyát kiürítve megjósolni a következő számot, néhány kézmozdulattal helyrehozni egy rosszul összetákolt munkaasztalt, amit Alnek nem sikerült, vagy fejben kiszámítani a D’Arcyékhoz átlövendő szemét röppályáját). Imád fiúzni, hajat szőkíteni és telefonálni. Gyakran piszkálja öccsét, Budot, pubertáskori változásai és a lányokkal kapcsolatos kudarcai miatt (bár valójában tiszteli őt az eszéért).

Bud Bundy

Budrick Franklin Bundy (David Faustino, magyar hangja Halasi Dániel) a család második gyermeke. Bud szexi és vonzó srácnak képzeli magát, de gyakran bebizonyosodik, hogy nem az. A nők általában elutasítják, de akadnak egyéjszakás kalandjai is, többek között unokatestvére menyasszonyával, akit Joey Lauren Adams játszik. Változatos alteregói segítségével igyekszik közelebb kerülni a lányokhoz, például Nagymester B-ként, egy rapperként, aki Házmester B, Zsebhokis B, Kertitörpe B, Nagypapi B, Grasshopper, Nagyfattyú stb. néven állandó nevetség tárgya a családban. (David Faustino egyébként több rapalbumon is szerepel, és egy éjszakai klubot üzemeltet.) Gyakran szekálja Kellyt ostoba könnyűvérűnek lefestve, és habár kéjsóvár és intrikus, gyakran csak szexuális megaláztatás jut neki. Diszfunkcionális családi háttere ellenére Bud a legképzettebb Bundy. Kitűnő eredménnyel fejezi be a középiskolát, és elvégzi a főiskolát is. Később ő lesz Kelly ügynöke, 75% feletti részesedéssel.Habár rendszeresen piszkálja nővérét, sokszor igyekszik megvédeni őt. (Például amikor az ALFA Klub megrendezi ai "idióta bulit" és meghívja Kelly-t, Bud segít neki bosszút állni.)

Brúnó

A család kutyája (eredetileg Bucknak hívták, de a magyar fordításban új nevet kapott). Időnként „megszólaltatják”, hogy a nézők tudják, éppen mi fut át az agyán (elmélkedéseihez az eredeti hangot a komikus Cheech Marin, majd a sorozat írója, Kevin Curran kölcsönözte). Ugyanúgy megveti a család többi tagját, mint ahogy ők egymást. A sorozat egyik részében meghal, lehetővé téve a kiöregedett szakállas collie számára a nyugdíjba vonulást, de rögtön ezután Luckyként reinkarnálódik a macskák ellen elkövetett bűnei miatt. A kutyát valójában Mike-nak hívták, az idomárja a negyedik évadban változtatta meg a nevét Buckra. Kilenc hónappal nyugdíjba vonulása után, 1996. május 28-án pusztult el, 13 évesen.

Lucky

Lucky a Brúnó halála után a családhoz került spániel. Brúnó reinkarnációja, de ezt rajta kívül senki sem tudja. Lucky gondolatait Kim Weiskopf (a Full House és a Baywatch című sorozatok írója) szólaltatja meg, magyar hangját pedig Kapácsi Miklós kölcsönzi.

Seven

Seven (Shane Sweet) egy hétéves kisfiú Peggy rokonságából, akit a család kényszerből örökbe fogad, miután a Bundyékhoz vendégségbe érkező szülei egyszerűen otthagyják. Rövid idő után a történet bonyolítása nélkül kivették a sorozatból (a hivatalos indoklás szerint az írók nehezen tudták beilleszteni a karakterét a felnőttekről szóló történetekbe). A 8. évad egyik részében ebből paródia is született, amikor egy ízben Seven arca tűnt fel egy tejes dobozon, az alábbi felirat kíséretében: „Nem láttak engem valahol?”

Peg anyja

Csak egy rémisztő, mély hang formájában van jelen, mikor a későbbi évadokban Bundyéknál lakik. Van néhány bizonytalan és kacagtató utalás gigantikus méreteire és testsúlyára. Eredetileg Harris „Divine” Milstead játszotta volna ezt a szerepet, de ő a forgatás kezdete előtt meghalt.

Szomszédok

Marcy (Rhoades) D’Arcy

Marcy (Amanda Bearse, magyar hangja Götz Anna) Peggy legjobb barátnője és a család közvetlen szomszédja, aki jómódú bankár, és szende fiatal feleségként költözik a szomszédos házba, de később egyre jobban megnyilvánul igazi természete (bizarr szexuális életet él és agressziója elfojtására pszichiáterhez jár, valamint gyógyszert szed). Megrögzött feminista és környezetvédő és lenézi az alsóbb osztályba tartozó embereket. Minden téren különbnek tartja magát Bundyéknál, bár néha lecsúszik az ő szintjükre. Utálja Alt, és gyakran veszekszik is vele. Általában disznónak, majomnak vagy neandervölgyinek titulálja Alt, aki előszeretettel célozgat arra, hogy Marcynak lapos a melle, mint ahogy arra is, hogy dühében, csirkeszerű pózban áll. A sorozat visszatérő poénja, hogy Marcyt rövid haja és alacsony termete miatt időnként férfinak vagy kisfiúnak nézik. Unokatestvére, Mandy (akit szintén Amanda Bearse alakít) leszbikus.

Steve Rhoades

Steve Bartholomew Rhoades (David Garrison, magyar hangja Kálid Artúr) Marcy első férje. Bankárként dolgozik, és bár Marcyénál alacsonyabb pozícióban van, ez úgy tűnik nem zavarja, a későbbiekben pedig, mikor Marcy jobb állást kap egy másik banknál, elfoglalja a megüresedett helyét. Steve is felsőbbrendűnek tartja magát Bundyéknál, idővel azonban egyre inkább hasonlítani kezd rájuk, főként Alre, akihez esetenként tanácsért fordul. Steve-et a negyedik évad közepén kiírták a sorozatból, Garrison ugyanis úgy döntött, hogy nem akarja lekötni magát egy heti tévésorozattal, és hogy megmeneküljön az egy szerephez kapcsolódó beskatulyázástól, több időt szentel első szerelmének, a színjátszásnak. A Foxszal kötött megállapodása alapján egy összeg ellenében elengedték a szerződési idejének hátralevő részét. Ennek megfelelően, az első részből, amelyben már nem szerepel, megtudhatjuk hogy Steve felhagyott saját és Marcyéval közös yuppie életstílusával, és a természet iránt növekvő érdeklődésének kezd hódolni (ahogy maga Garrison is). Levélben tájékoztatja Marcyt arról, hogy elhagyja és parkőrként vállal munkát a Yosemite Nemzeti Parkban. A későbbi évadokban, Garrison vendégszereplőként még négy alkalommal tűnik fel Steve Rhoadesként, aki visszatérve korábbi életmódjához, végül Bud főiskolájának dékáni székébe kerül. Ez utóbbi epizódot egy tervezett spin-off sorozat kezdetének szánták, amely végül nem készült el.

Jefferson D’Arcy

Jefferson Milhouse D’Arcy (Ted McGinley, magyar hangja Bodnár Zsolt) Marcy második férje, egy szépfiú, aki a pénzéért ment hozzá az egyik bankárszeminárium után lerészegedett Marcyhoz. Önző és lusta, ő Peggy férfi megfelelője. Al közeli barátja, és gyakran vitázik Marcyval amiatt, hogy nem dolgozik és túl sok időt tölt el Allel. A házasságát megelőzően csalás miatt börtönbüntetésre ítélték. Állítása szerint korábban a CIA ügynöke volt, a későbbiekben pedig hadnagyi rangban a Nemzeti Gárda tisztje lett. A CIA-val való kapcsolatára sosem derül egyértelműen fény, de több utalás is ennek valódisága mellett szól (van például néhány befolyásos barátja Washingtonban, akik bejuttatják a NO MA’AM-et (lásd lentebb) a Kongresszus elé, a titkosszolgálat emberei pedig régi kollégájukként üdvözlik és egykori kódnevén szólítják. Azt állítja, hogy az utolsó CIA-s akciója egy Fidel Castro elleni sikertelen merényletkísérlet volt, amely után Castro vérdíjat tűzött ki a fejére (Marcynak ezzel indokolja, hogy munkanélküliként, rejtőzködve kell élnie). A diktátor ennek ellenére mégis barátságosan üdvözli őt és segít neki, mikor felkeresi egy Dodge-hoz való benzinpumpa beszerezése miatt. Ted McGinley korábban, egy ízben Peggy férjeként szerepelt egy alternatív világban játszódó epizódban, amelyben Az élet csodaszép című sorozatban szereplő Capráékat parodizálták.

Visszatérő karakterek

  • Griff (Harold Sylvester, magyar hangja ifj. Jászai László) – Al barátja és kollégája a cipőboltban, a kilencedik évadtól kezdődően. Al NO MA’AM szervezetének tagja. Válása után a vezetékneve is a feleségéé lett, így azt egy X-el helyettesíti. Egy Geo Metro márkájú autó tulajdonosa. Bud szerint annyira kevés a pénze, hogy beszínezi a bokáját, hogy úgy tűnjön zokni van rajta. A középiskolában egy színielőadáson Dorothyt alakította az Óz, a csodák csodája című darabban.
  • Bob Rooney (E. E. Bell) – A NO MA’AM kincstárnoka. Hentesként dolgozik. Felesége Louise, Peggy barátnője. Egykor Allel egy csapatban játszott a Polk Gimiben. Általában a teljes nevén szólítják, megfelelve annak az USA középnyugati részén előforduló szokásnak, amely szerint a szomszédság egy-egy tagjának mindkét nevét használják.
  • Ike (Tom McCleister) – A NO MA’AM fontos tagja, akit néha Ike őrmesternek is neveznek. Elvis-rajongó. Feleségét Frannie-nek hívják. Egyes utalások szerint szexuálisan aberrált.
  • Dan őrmester (Dan Tullis Jr.) – Szintén Al barátja, aki megpróbálja megtartani az egyensúlyt rendőrtiszti karrierje, valamint Allel és társaival való barátsága között. Nős és két gyereke van.
  • Miranda Veracruz de la Hoya Cardenal (Teresa Parente) – Latin-amerikai származású helyi hírtudósító, aki néha beszámol a Bundyékat, ill. a NO MA’AM-et érintő „hírértékű” eseményekről.
  • A Wankerek – Peggy rokonai. Wanker megyében élnek, de időnként feltűnnek a képernyőn is. Peggy anyja sosem látható (habár több részben is hallható a hangja, amelyet eredetileg Kathleen Freeman kölcsönöz a számára), apja viszont, akit Tim Conway játszik, szerepel néhány epizódban. Peggy anyjának hihetetlen túlsúlya többször is vicc tárgyává válik.
  • Gary (Janet Carrol) – A Gary cipő és kiegészítő a modern nő számára („A Gary’s Shoes and Accessories for the Modern Woman”) bolt tulajdonosnője és egyben Al főnöke. Gary legelőször akkor tűnik fel, amikor Al a női cipőboltot férfi cipőbolttá alakítja át. Al ekkor szembesül azzal, hogy Gary valójában nem is férfi, mint ahogy azt korábban feltételezte róla. Gary elképesztően gazdag, és egyetlen sikertelen üzleti vállalkozása a cipőbolt, amelyet dacból nem akar megszüntetni. Több későbbi részben is feltűnik, gondokat és bosszúságot okozva Al számára. Az egyik részben ő lesz Bud cukrosnénije.
  • Luke Ventura (Ritch Shydner) – Al munkatársa a sorozat korai részeiben. Megrögzött nőcsábász, aki Al orra elől csábítja el a szép női vásárlókat. Peg gyűlöli. Az első évad végén eltűnik, majd a kilencedik évad „Al nagy mozija” című részében bukkan fel ismét a „Cipő Hírek” címlapján, mint az év legjobb cipőeladója.
  • Aaron Mitchell (Hill Harper) – A nyolcadik évadban egy rövid ideig Al segédjeként kap munkát a cipőboltban. A Polk Gimiben végzett, ahol a focicsapat tagja volt. Az egyetemre készül és szeretné feleségül venni gyönyörű, szorgalmas és házias barátnőjét. Al korábban meggyőzi, hogy a házasság szörnyű, mert nem ismeri a menyasszonyát, ezért Aaron visszatér korábbi barátnőjéhez „Meg”-hez (Peg fiatal másához) tönkretéve ezzel az életét ahhoz hasonlóan, ahogyan azt Al is tette.
  • Amber (Juliet Marie Tablak) Marcy unokahúga, Bud szerelmes belé.

Vendégsztárok

A műsorban számos híres zenész, színész és sportoló is vendégszerepelt, például az Anthrax együttes, a Village People, Charlene Tilton (a Dallas c. sorozatból), Shannon Tweed, Bubba Smith (a Rendőrakadémia sorozatokból), Roy Jones Jr., Sugar Ray Leonard, Fergie, Milla Jovovich (például Az ötödik elem, Jeanne D´Arc - Az orleans-i szűz, A kaptár), Tammy Wynette (country énekesnő), Michael Clarke Duncan (például Armageddon, Skorpiókirály, Sin City, A halálsoron), Pamela Anderson, Tia Carrere, Matt LeBlanc, Denise Richards .

A bejegyzés trackback címe:

https://remrendescsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr661506295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása